Green wall House

  • type

    RESIDENTIAL

  • scope

    ARCHITECTURE, INTERIOR DESIGN, LANDSCAPE DESIGN, PROJECT MANAGEMENT

  • area

    560M22

  • location

    SINGAPORE

  • status

    COMPLETED 2015

Green wall House

Services: ARCHITECTURE, INTERIOR DESIGN, LANDSCAPE DESIGN, PROJECT MANAGEMENT

CLIENT’S BRIEF

Our Client’s requirements were specific in their response to certain spaces. The living area was to be comfortably spacious  and the dining and kitchen were important social areas both for entertaining friends as well as spending quality time with family.

In terms of comfort, the bedrooms and bathrooms had to be designed with the user in mind. We engaged the couple as well as their son and daughter in the expression and designation of these spaces.  From the orientation of the furniture in the bedrooms to the selections of finishes and sanitary wares and fittings, we catered to the specific and unique tastes of the children, with an interest for individual expression.

DESIGN CONCEPTS

Our design used a green wall as a buffer zone to detach the house slightly from the neighbouring house, giving an impression of it being detached. The front of the house is articulated with horizontal screens that helped to screen western sunlight whilst at the same time allow for views out from the bedroom

Green wall

Green walls acts as a natural air filtration system, removing toxins and releasing oxygen to the environment. It also acts as a subtle noise barrier with its lush greenery.

We created a 9m tall green wall from the 2nd storey to the open terrace at the attic storey.

The bathrooms were planned at this location at 2nd and 3rd storey. The green wall grows vertically to reach the level of the open terrace at the attic.

At the bathrooms, the lushly planted green wall is an the inspiring, refreshing and calming feature wall that greets one as they enter the master bathroom at the 2nd storey and bathroom at the 3rd storey.

When the glass doors are opened, the bathrooms are  naturally-ventilated. When the doors are closed, the user has full view of the green wall, which is visually refreshing for the user of the shower and long bath.

A series of vertical timber fins were designed along the length of the  glazing to give a level of screening and privacy for the bathrooms.

The choice of solid teak wood for the timber fins blended well with the wall of foliage as a backdrop.

At the attic, the green wall is fully exposed for the full view and enjoyment of the users entertaining and relaxing at the terrace.  The integrated vertical green wall indeed acts as the visual connection for the whole house.

We enhanced the greenery of the terrace by allowing for a extensive planter box that surrounds the outdoor terrace to the family room and the bathroom.

all projects